Nuffnang Adds

Saturday, January 21, 2012

Bolehkah berWudhuk dalam TANDAS?

Selama ni kita semua xtahu atau buat-buat x tahu atau x tahu yang diri tu x tahu tentang kesalahan kita mengambil WUDHUK dalam TANDAS.

Yaaaa..korang yg baca ni mesti penah kalau x sekali 2 kali atau 3-4 kali penah amek wudhuk lam toilet kan kan kan?? *sambil angkat kening

Skang kan memang rumah2 kita semua ada bilik air yg sekali ngan tandas sekali.. Jarang dah umah2 zaman sekarang ni yg ade tandas dan bilik air yg berbeza..

Haaaa..meh cheq nak habaq kat hangpa sumaa.. memanglah xsalah..taapiiii Kalau hangpa amek WUDHUK lam bilik air yg berserta toilet bowl atau lam bahse pasar nye mangkuk tingkat eh mangkuk tandas.. SILA AMEK PERHATIAN!!
Anda perlu membuka sedikit PINTU BILIK AIR tu sebelum mengambil wudhuk. Sekian.

Sabab dan musabab nye hamba kurang arif nak jelaskan tapi kalau ikut logik akal mangkuk tandas tu kan tempat kita melabur segala saham yg kita kutip aritu so ia adalah tempat yg kotor. Bila kita amek WUDHUK kita kan nak menyucikan diri utk menunaikan IBADAT, so patutkah kita amek wudhuk itu di tempat yg kotor?

Ok..ok.. memanglah korang x beyak berterabur and weewee (nama manja utk tencing) pon bersopan kaann.. *macam nampak je mana pergi percikan-percikan halus weewee tu sbb tu korang rasa tempat tu bersih huh.

Senang cter.. Bukak jelah PINTU BILIK AIR tu separuh before amek WUDHUK tapi pastikan time tu korang berpakaian menutup aurat supaya xbuat tayangan amal percuma .. :)

Lau korang rasa x bleh nak percaya sangat post kita ni sila lah ajukan soklan berkenaan hal ni dekat orang2 alim tentang agama ni ye. Kita cuma sekadar berkongsi maklumat yg kita dapat daripada ceramah ustazah2..

Amal maaruf nahi mungkar tu kan amalan kita semua? ^.^

sinki. toilet bowl. mandi bowl.

2 comments:

Kita Umat Nabi s.a.w said...

Hukumnya boleh ambil wuduk dalam tandas, dan tidak ada kesalahan atau dosa pun ambil wuduk dalam tandas.

Yang penting.
1. Jangan baca bismillah @ lafaz niat kuat2 dalam tandas, baca dalam hati.
2. Bersihkan dahulu sekeliling tandas, pastikan tiada najis.
3. Terbuka @ tertutup mulut "toilet bowl" tu, tak jadi masalah langsung.

Sofia Zara said...

Tq for ur comment saudara.. sy just sampaikan ape yg ustazah ckp kat sy..
pasal yg no. 3 tu.. bukan maksud sy pintu toilet bowl tu yg terbukak or tertutup.. tp pintu bilik air..
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...