Nuffnang Adds

Wednesday, November 23, 2011

Gajah dan kuman

Semasa menulis entry ini hati sedang membuak-buak marahkan ketidakadilan. Injustice bak kata orang putih. Sebab bila kita buat salah kecik kuman tapi kena marah besar gajah memang TIDAK ADIL LA WEY! 


Satu pesan la kat korang yg suka marah2 atau tegur kesalahan ngan sindiran atau cara kasar lagi2 depan2 tengah2 atau dalam tempat public (termasuk public toilet dan public phone) korang ni XDE sifat hormat dan belas kasihan ke kat orang yg korang marah tu?


Marah pon biar lah ada sebab yg munasabah dan kukuh jangan maen semborono je. *sesi luahan perasaan (bayangkan api keluar dari telinga dan hidung)


Kalau orang yg buat korang marah tu dah mintak maap and cakap xsengaja atau xtau, korang pon cool down la sket. Jangan nak tunjuk lagak lak bila orang mintak maap. Jangan ingat orang mintak maap tu sebab rendah martabat tapi sebab TINGGI BUDI PEKERTI.


Orang yg marah n xmudah maafkan orang tu lah sebenarnya lebih rendah martabat dari orang yg mintak maap tu.


So korang pikir2 kan lah ye.. Ingat.. jangan sebab kita di atas kita pandang orang bawah ngan mata sepet je. Mungkin satu hari nanti orang bawah tu pulak akan naik duduk atas kita *bukan naik atas badan tapi pangkat lebih tinggi dari kita.. tolong paham perumpamaan .. sekian.


Aku paling pantang bila kena marah depan orang ramai. Kalau nak marah pon biarlah beradab sket. Tolong lah jadi orang yg bertamadun bukannye orang kampung. *lepas ni orang kampung datang umah cari aku bawak kayu api


Utk tukang2 marah kat luar sana tu ingat.. Letakkan diri korang kat dalam kasut diorang sebelum korang cabut kesabaran dan kesusilaan dari dalam diri time nak marah public2 tu *translate put yourself in their shoes then u'll know how it feels been scolded in public


Maaf entry ni memang panjang dan penuh api *bayangkan api keluar dari skrin komputer/laptop/ipad/smartfon anda.


Sekian dari hati yang berapi-api. PAAAAANNAAASSSSSS ~
   
ini kuman
ini gajah
Nampak x beza nya??

2 comments:

TwiggyLiyana said...

huhhh.. saya begitu boleh relate skali dengan post nih. dah la memula saya tak tau pun sebab apa orang tuh marah saya. buta-buta gieh mintak maaf, lepas tuh kena marah lagi. tak cukup ngan tu, dia gieh tabur fitnah pulak lagi kata saya tak mintak maaf pun. memang sakit jiwa. Allah je yang tau betapa sedih dan lukanya hati.

Anis Sofia said...

kaaannn ?? u'r right.. sowie late reply darl.. i've been so occupied.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...